Volkswagen ja vuosisadan huijaus

Syyskuussa 2015 alkoi paljastumaan vyyhti, joka on luultavasti suurimpia yrityshuijauksia koko maailmassa. Volkswagen autokonsernin autoja oli tehtaalta asti, ylemmän johtoportaan toimesta peukaloitu siten, että ne alittaisivat kansainväliset päästömittaukset. Volkswagen oli kehittänyt puheidensa mukaan “clean diesel” polttoaineen, joka toi diesel-autojen kaikki hyödyt, mutta ei lainkaan luontoa kuormittavia päästöjä. Tämä kuulosti alkuun utopistiselta, sillä jopa 20 vuotta autoalalla työskennelleet ihmiset olivat sitä mieltä, ettei tämänkaltainen teknologia ollut edes mahdollista. Eikä se ollutkaan.

Volkswagen systemaattisesti huijasi siis kuluttajia, sekä ympäristöviranomaisia useamman vuoden, ennen kuin yhdysvalloissa tehdyt testit alkoivat näyttämään kummallisia lukemia. Testejä suoritettiin useissa yliopistoissa ja kaikki mahdolliset kivet käännettiin ympäri, jotta saatiin selville, mistä on oikein kyse. Vielä tänä päivänäkään tutkijat eivät pystyneet selvittämään, miten huijaus on tehty. Tiedossa on, että kyseessä on ollut eräänlainen huijauslaite, mutta edes etevimmätkään MIT:n opiskelijat & insinöörit eivät pystyneet selvittämään, mistä on kyse.

Huijauksen laajuudesta kertoo osittain se, että Volkswagen tuotti huijauslaitteen omaavia autoja markkinoille n. 11 miljoonaa kappaletta. Kyseessä on siis lähestulkoon yksipuolisesti suurin yrityshuijaus, jota olemme koskaan päässeet todistamaan. Huijauksesta tekee erittäin röyhkeän se, että kun vyyhti alkoi paljastumaan, Volkswagen kielsi minkäänlaisen huijauksen edes tapahtuneen. He alkoivat vetämään autoja takaisin markkinoilta, jotta he pystyivät kalibroimaan kyseistä huijauslaitetta uudelleen. Samassa rytäkässä he myös perustivat oman testiyrityksen, jonka tarkoitus oli edistää tutkimuksia päästömittausten virhemarginaalien pienentämisessä. On siis sanomattakin selvää, että tämänkaltainen, tuulesta temmattu yritys, oli epätoivoinen veto Volkswagenin omistajilta.

Koko vyyhdin jälkipyykissä on jo tuomittu useita miljardikorvauksia, sekä useita tuomioita on langetettu, Volkswagenin korkeimmalle johdolle. Heidän saaminen oikeuden eteen ei valitettavasti tapahtunut samalla tavalla, kuin normaalien kansalaisten kanssa. Kyseessä on kuitenkin miljardöörejä, joiden resurssit lain pakoilussa ovat mittavat. Pahimmillaan oikeusprosessi saattaa kestä yli vuosikymmennen.

Autoalan tulevaisuus

Maapallomme suurimpia uhkia ovat ilmastonvaihtelut, sekä autojen tuottamat saasteet ja pakokaasupäästöt. Useat isot autoilualan yritykset ovat pyrkineet jo vuosia ratkaisemaan tätä ongelmaa, rahan astuessa aina eettisten ongelmien eteen. Autobisnes on isoille valmistajille edelleenkin miljardeja vuodessa tuottava teollisuuden ala, eikä näiden yritysten johtoportaat ole valitettavasti tehnyt kunnollisia satsauksia, yhteisen hyvän eteen. Ihmisen tuoma röyhkeys ja ahneus on valitettavasti ajamassa maapalloamme kohti vääjäämätöntä, ellei ryhtiliike tapahdu nopeasti. Isoissa autofirmoissa on myöskin se ongelma, että ne ovat usein valtion osittain omistamia, tai valtion päämiehiä isolla rahalla lobbaavia koneistoja. Tämä hidastaa säädösten asettamista huomattavasti, koska kaikilla on ns. oma lehmä ojassa.

Volkswagenin tulevaisuus

Volkswagen määrättiin vetämään kaikki vialliset autot pois markkinoilta, sekä korjaamaan hävittämään autot, jotka eivät päästömääräyksiä alita. Valitettavasti jokainen auto jossa huijauslaitetta ei ole, tuottaa jopa pahimmillaan 40 kertaisesti päästöjä, mitä laissa on määritelty. Volkswagenin osakekurssi on myös kokenut kovia jupakan edetessä, mutta kuten isoilla yrityksillä on tapana, myös heidän kurssinsa tulee ajan kanssa korjaantumaan. Kuluttajien luottamuksen voittaminen takaisin ei ole kuitenkaan nopea prosessi, joten ei olisi ihme, mikäli vaikutukset näkyvät liikevaihdossa vielä useat kymmenen vuotta.

Mitä voisi tehdä toisin?

Läpinäkyvyys. Nykypäivän hektisessä maailmassa, alasta riippumatta, läpinäkyvyys on se jolla kuluttajien luottamus voitetaan. Volkswagenilla on tässä peiliin katsomisen paikka, sekä mahdollisuus oppia muilta aloilta, miten nykypäivän vaativia kuluttajia kohdellaan. Netissä toimivat netticasinot ovat jo kauan olleet edelläkävijöitä läpinäkyvyydessä, sillä he ovat ymmärtäneet sen todellisen ar