Biokaasuautot

Ympäristöystävällisiä ja kotimaisella energialla kulkevia biokaasuautoja alkaa näkyä liikenteessä koko ajan yhä enemmän. Teknologia kehittyy koko ajan lisää eikä rahakaan enää ole este perinteisten bensiiniautojen korvaamisessa biokaasuautoilla. Esimerkiksi biokaasuautojen hinnat alkavat lähennellä perinteisempien ajoneuvojen hintoja ja tankkaus on suhteellisen edullista. Alamme näin lähestyä aikaa, jolloin biokaasuauton valinta alkaa olla yksi järkevimmistä, ympäristönkin kannalta parhaista vaihtoehdoista. Tämän vuoksi yhä useampi harkitsee vanhan autonsa vaihtamista biokaasuautoon.

Myös Suomen valtio tukee biokaasuautoilua, sillä se nähdään yhtenä keinona vähentää fossiilisia päästöjä ilmakehään. Hallitusohjelman lisäksi myös EU edellyttää Suomelta kaasutankkausverkoston kehittämistä, joten kehitys kulkee jatkuvasti eteenpäin, ja esimerkiksi uusia biokaasuasemia rakennetaan koko ajan määrätietoisesti lisää.

Biokaasuautojen lisäksi on toki olemassa myös muita ekologisempia tapoja liikkua paikasta toiseen. Näistä voit lukea täältä.

Auton mittaristo

Biokaasu on ekologinen vaihtoehto

Bensiiniauton vaihtaminen biokaasuautoon on siis selkeä valinta ympäristön puolesta. Biokaasu on uusiutuvaa energiaa, jota valmistetaan eloperäisistä, biohajoavista jätteistä. Näin biokaasun hyödyntäminen tehostaa luonnonvarojen kiertoa. Kun jätteet käytetään hyödyksi, samalla jätevuoret pienenevät ja jätteiden hajoamisesta syntyvän metaanin muodostus alenee.

Ilmastonlämpeneminen on kiistatta aikamme suurin globaali ympäristöongelma. Sen etenemistä pystytään kuitenkin hillitsemään kasvihuonekaasuja vähentämällä. Perinteiset bensiinikäyttöiset ajoneuvot käyttävät energialähteenä öljyä, joka on yksi käytetyimmistä uusiutumattomista kasvihuonekaasuja tuottavista fossiilisista polttoaineista. Ihmiskunnalla on suuri tarve kehittää uusia vaihtoehtoisia energiamuotoja näille saastuttaville ja koko ajan ehtyville fossiilisille polttoaineille ja tässä biokaasu on tällä hetkellä yksi toimivimmista vaihtoehdoista, jota voi jalostamalla hyödyntää myös liikenteessä. Valitsemalla polttoaineeksi biokaasun teet siis merkittävän valinnan hiilineutraalimman tulevaisuuden puolesta.

Myös taloudelliset hyödyt tuotava paremmin esille

Jotta biokaasuautoilu saadaan tulevaisuudessa lisääntymään, tarvitaan kehittyneen infrastruktuurin lisäksi myös kattavaa tietoa biokaasun käytön hyödyistä. Tällä hetkellä ei monikaan esimerkiksi vielä tiedä, että biokaasuautojen ostohinnat ovat yleensä lähes samat kuin bensiiniautojen.

Biokaasuauton hankkiminen voi olla näin olla ekologisuuden lisäksi myös taloudellisesti järkevä valinta.
Tämä ilmenee hyvin, kun vertailee biokaasun ja bensiinin hintoja. Tällä hetkellä biokaasun kilohinta on vain 1,45 euroa. Kun kilo biokaasua vastaa bensiinissä 1,56 litraa, biokaasun hinta bensiinini verrattuna on ainoastaan 0,95 euroa litraa kohden. Eli biokaasulla pystyy ajamaan noin parilla kympillä arviolta 350 – 420 kilometriä ajotavasta riippuen. Näin siis tankkaaminen biokaasulla on jo nyt jopa huomattavasti halvempaa kuin bensiinillä. Voidaankin laskea, että esimerkiksi 20 000 kilometrillä hankkii polttoainekuluissa noin tuhannen euron säästöt.

Kannattaa tarkistaa ajantasainen biokaasun hinta Gasumin nettisivuilta. Samalla saatat löytää erilaisia vaihtuvia kampanjaetuja, jotka voivat edelleen alentaa polttoaineen hintaa. Esimerkiksi, säännöllisesti tankkaaville voi olla edullisempaa maksaa biokaasusta kiinteä kuukausihinta. Tällä hetkellä kuukausittaiset kustannukset ovat jopa alle 90 euroa.

Uuden auton hankinta mielessä – alle biokaasuauto?

Löydät lähes kaikkien ajoneuvovalmistajien tunnetuimmista malleista nykyisin myös biokaasumallit. Valikoimaa löytyy myös moneen makuun ja kukkaroon niin Audi A3 ja A4 –malleista Mercedes-Benz B200 –malliin. Myös kohtuuhintaisemmat autot, kuten Seat Leon, Skoda Octavia ja Volkswagen Golf ovat hyvin edustettuina. Lisäksi kaasuautoja löytyy niin henkilöautoista kuin hyötyajoneuvoistakin.

Moni hankkii kaasuauton myös ulkomailta. Esimerkiksi Ruotsissa myytävien kaasuautojen hinnat saattavat olla Suomen hintoja alemmat. Ruotsissa myynnissä on myös enemmän automalleja kuin Suomessa.

Kaikki Suomessa myynnissä olevat kaasuautot ovat niin sanottuja bi-fuel –autoja, joka tarkoittaa sitä, että niistä löytyvät sekä biokaasu- että bensiinitankit. Eli, jos biokaasu ajon aikana pääsee loppumaan, moottori alkaa automaattisesti käyttämään bensiiniä ja tätä ei ajon aikana huomaa ollenkaan.

Bensiiniauton muuttaminen biokaasuautoksi

Uuden auton hankkiminen ei ole ainut vaihtoehto biokaasuun siirtymiselle, sillä vanhan bensiinikäyttöisen auton voi muuttaa biokaasuautoksi vaihtamalla autoon biokaasusäiliön.

Säiliön asennus maksaa automerkistä riippuen reilut kolme tuhatta euroa, ja tällöin kaasupullolle tulee varautua jättämään auton takakontista riittävän suuri tila. On arvioitu, että asennuksen hinnan saa maksettua takaisin noin kolmessa vuodessa, mikäli ajoa tulee vuoden aikana yli 20 000 kilometriä. Kaasusäiliöiden jälkiasennuksia tekee Suomessa muun muassa Terra Gas Finland.

Kaasuauton tankkaus

Tankkaaminen tapahtuu Gasumin ylläpitämillä huoltoasemilla sekä muutaman muun yksittäisen yrittäjän asemilla. Tällä hetkellä suurin osa huoltoasemista on keskittynyt Etelä-Suomen vilkkaimpiin asutuskeskittymiin. Silti myös Keski-Suomeen ja Pohjois-Pohjanmaalle, Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen on rakenteilla uusia biokaasulaitoksia, joilla voi tankata kaasua myös ajoneuvoihin.

Voit valita tankkaukseen joko kotimaista biokaasua tai fossiilista maakaasua. Tankkaus tapahtuu suhteellisen helposti. Esimerkiksi jos ajat Flexifuel-autolla, sinun tulee valita RE85-nimistä polttoainetta, jota saa tällä hetkellä ABC:n, Shellin ja asemilta aina Kemistä Turkuun saakka.

Kun tankkaat Gasumin ylläpitämillä asemilla, voit valita polttoaineeksi joko hieman kalliimpaa biokaasua tai halvempaa, mutta ympäristölle haitallisempaa fossiilista maakaasua. Molemmat näistä kaasuista tulee samasta tankkausputkesta, joten valinta on helppoa. Jos haluat ajatella ympäristöä ja olet tällöin valmis maksamaan kaasusta hieman enemmän, valitse silloin biokaasu.

Biokaasua ja metaania edullisempaa, bensiinille vaihtoehtoista liikkumista tarjoaa käytännössä enää ainoastaan sähköautoilu, mutta sähköautojen käyttöä taas saattaa rajoittaa lyhyiden toimintasäteiden lisäksi sähköautojen kalliit hankintahinnat.